Közhely, de az önbizalomhoz, és a belső harmóniához szervesen kapcsolódik a külső megjelenésünkkel való elégedettség. Az arcon látható öregedéssel sem kell feltétlenül megbékélni, számos biztonságos beavatkozással lassítható a folyamata.

Az orvos esztétikában egyre több terápiát alkalmaznak, amelyek hozzájárulnak az elégedettséghez. A szemöldök közti ráncok például szigorú, vagy szomorkás tekintetet kölcsönöznek, ráadásul a ráncok mindig fáradt és kialvatlan benyomást keltenek – gondoljunk akár a karikás szem problémájára.

A napjainkban alkalmazott egyre népszerűbb terápiák azonban, ha megfelelő szakember végzi, akkor általában teljesen kockázatmentesek, és nem járnak szövődményekkel. Ráadásul műtét nélkül fiatalítható meg a problematikus arcterület.

A hámlasztás, vagy peeling egyike a legismertebb kezeléseknek, amely különböző erősségű savak hatására fejti ki a hosszú távú hatását. A savak erőssége szerint több fajtája alkalmazott: a felszíni hámlasztást főként a fiatalabb korosztály esetében alkalmazzák a bőr megújítására, vagy az UV-sugárzás hatására képződő ráncok kezelésére. A közepes és a mélyhámlasztás az idősebb korosztálynál vezet sikeres, fiatalos eredményhez. Azonban nemcsak bőrfiatalításra alkalmazzák, egyéb esztétikai problémák esetében is mindennapos, mint az acne, a különböző elszíneződések, foltok, vagy akár gyermekkori himlőhegek eltüntetésére. A hámlasztással kapcsolatban van pár dolog, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. A kozmetikai piacon egyre több, különböző márkájú otthoni használatra szánt hámlasztó illetve mélyhámlasztást ígérő termékkel találkozhatunk. Azonban az otthoni alkalmazással számos problémába is ütközhetünk, hiszen nem könnyű kiválasztani a bőrtípusunknak legtökéletesebb terméket, amely akár irritációt is kiválthat. Habár az otthon használatos készítmények csak alacsonyabb koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagot, jó tudni, hogy a fényvédelemre kiemelten kell ügyelni!

Az orvos esztétikában végzett mélyhámlasztás ellentétben a rutinszerűen végzett otthoni bőrápolással egy speciális kezelés. A felépülési idő, illetve a változás folyamata is nagyban függ a hámlasztás típusától, a kezelt felület méretétől, emellett egyéni adottságok is befolyásolhatják. Míg a felszíni hámlasztást követően azonnal tapasztalható a bőr fiatalossága, addig a többi esetben akár több napig látható hámlást is tapasztalhatunk. A különböző foltok, acne esetében érdemes arra készülni, hogy csak több alkalom, illetve ismétlés után tapasztalható a kívánt eredmény. Valamint érdemes a szakember által javasolt otthoni kezelőcsomaggal is kiegészíteni.