A szemcsepp használata

A szemcsepp bemutatása

Manapság egyre elterjedtebb a szemcsepp használat, és elég sokrétű az is, ki milyen céllal veszi a kezébe. Az alapvető feltétel, hogy könnyen alkalmazható legyen, kicsi kiszerelésben, szállítható formában tároljuk és természetesen legyen mindez higiénikus. Akármilyen okból is akarjuk használni, az kiemelten fontos, hogy semmiféle módon ne fertőzzük, szennyezzük a szemet, ahogy a folyadék is kifejezetten olyan anyagokból készült, amik semmi esetre sem tesznek kárt magában a szemben. Általában abban a kis kiszerelésben, egyesével kapható, ahogyan majd használni is fogjuk, mivel más gyógykészítményekhez képest – melyek éveket is elállhatnak a fiókban – viszonylag rövid a szavatossága. Viszont ahány ember használja, annyi féle okkal teszi és még ennyien nincsenek teljesen tisztában azzal, hogyan is kell megfelelően használni egy szemcsepp készítményeket.

A szemcsepp felhasználói

A legegyszerűbb, ami eszünkbe juthat, a műkönny. Ezt általában azok az emberek alkalmazzák, akiknek száraz a szemük és szeretnének erre a panaszra enyhet kapni, esetleg bizonyos körülmények közt előreláthatóan fennáll a veszélye és elejét vennék. Ilyen körülmény például a hosszas számítógépezés a légkondi, légkevertetés túlzott használata, ahol a száraz levegő és a túlzott igénybevétel szárítja a szemet. Ez még nem betegség, egyszerűen olyan körülménynek vagyunk kitéve, amelyet jobb kezelni.

Ezzel szemben vannak, akik azért használnak szemcsepp termékeket, mert kontaktlencse viselés mellett tartják szükségesnek. Ez lehet szintén műkönny – elvégre a kontaktlencse használat szintén szárítja a szemet – de lehet egyszerű tisztító folyadék is a lencse megfelelő ápolása érdekében. Ez igen népes tábor, ám szintén sokan vannak, akik különféle allergiás tüneteiket kezelik szemcsepp segítségével. Az allergiát íly módon a készítmények nem gyógyítják, viszont a tüneteket enyhítik. Allergia esetén, kiemelten fontos, amit majd a gyógykezelések kapcsán is meg fogok említeni: rendszeresen cseppentsünk. A szemben fenn kell tartani a hatóanyagokból egy bizonyos szintet, hogy ne újuljon ki az allergiás reakciónk. A készítmény ez esetben tehát nem a tünetek megjelenése után ad enyhet, hanem rendszeres szedésével már a tünetek fellépése is megelőzhető.

Ez ugyanakkor nem gyógyítás, csak a tünet kezelése. Szembetegségek esetén már más a helyzet. Leginkább ismert a kötőhártya gyulladás, de más szembetegségekkel is szemészorvoshoz szoktunk járulni, aki rövid vizit után diagnózist állít fel. Ennek tükrében fog gyógyhatású szemcsepp gyógyszert felírni. Ez már olyan hatóanyag tartalommal bír, ami amellett, hogy elviszi a gyulladást, kezeli a viszketést, magát a vírust avagy baktériumot is támadja és rendszeres szedés mellett hozzájárul a gyógyuláshoz.

Szemcsepp használat szabályai

A legfontosabb a helyes tartás, hogy az eoptika.hu szemcsepp vége semmiképpen se érjen a szemünkhöz és mégis sikeresen cseppentsünk. Ezt nem egyszerű elsajátítani, de kis gyakorlással bárkinek sikerülhet. A szemészorvosok örömmel elmagyarázzák, hogyan kell, de a szendébbek bátran körülnézhetnek a neten is. Másik fontos szabály a higiénia. Említettem már, hogy a fecskendő nem érintheti a szemet, de miért? Ennek nagyon egyszerű oka van, amit példával a legkönnyebb szemléltetni. Ha abból indulunk ki, hogy valakinek kötőhártya gyulladása van, mindenki tisztában van vele, hogy az egy kifejezetten fertőző betegség. Hát nem csak másokat tud megfertőzi, a már gyógyulás útjára lépett szemet is „vissza lehet fertőzni”, ha a szemcsepp végét korábban jól megtunkoltuk egy kis vírussal a beteg szemünkből.

Persze az, hogy nem nyomjuk a saját szemünkbe a fecskendőt még nem elég. Fontos kezet mosni a használat előtt, tisztán tartani az szemcsepp tégelyt – nem a poros táska alján „tárolni” – és amennyire lehet, ne nyúlkáljunk a saját szemünkbe. Azzal eszünk, kapaszkodunk a buszon, vakarózunk, mindezek után ne kotorásszunk a saját szemünkben vele.

Végeredményben pedig tartsuk be a szemcsepp leírásában foglalt instrukciókat. A készítménynek szavatossága van, ne használjuk azon túl. Valószínűleg hatását veszti, tehát úgyse érünk vele semmit. Emellett tároljuk a leírtaknak megfelelően,a legtöbb ilyen készítmény nem bírja jól az extrém hőmérsékleti viszonyokat. Emellett jóleső érzés a szemünknél valamivel hidegebb anyagot cseppenteni, így a hűtőben tárolásnak ilyen kellemes következményei is vannak.

Szemcsepp használat

Ügyesebbik kezeddel fog a szemcsepp tégelyt, kézmosás után tekerd le a kupakot. Mutató-, középső- és hüvelykujjad közt tartsd a tégelyt, a másik kezeddel pedig feszítsd fel a szemhéjadat. Ez azért kell, hogy ne pislogj majd bele. Ugyanígy az alsó szemhéjadat is ki kell feszíteni – nem túl erősen, csak, hogy a pislogási ingernek ellen tudj állni. Ezt vagy az ügyetlenebbik kezeddel teheted meg, vagy azzal, amelyikben a szemcsepp van. Utóbbi esetben a még szabadon maradt gyűrűsujjaddal tudod megtenni. Akármelyik kezeddel oldod is meg, az ügyesebbiket mindenképpen támaszd ki az arcodon. Ez azért jó, mert nem remeg annyira, illetve jobban érzed majd, hogy hol is a szemed.