Beton szállítás

Oszd meg ismerőseiddel, ha tetszettShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

A beton szállítás a fejlett és fejlődő gazdaságoknak egyaránt egy kiemelt fontosságú szereplője. Így a beton szállítás, mint tevékenység nemcsak hogy egyik állapotjelzője a folyamatban lévő építőipari beruházásoknak, hanem egy rendkívül elterjedt szolgáltatási ágazat is. Hiszen szóba jön a beton szállítás, hogyha éppen a frissen megvásárolt vidéki telkünkre akarunk felhúzni egy hangulatos kis hétvégi házat és már javában folyik a ház alapozása, ahova lassan szükségessé válik frissiben nagyobb mennyiségű beton szállítás.
De akkor sem hanyagolhatjuk el a beton szállítás igénybe vételét, hogy ha egy tízemeletes panelházat akarunk építeni. Talán ez utóbbival kapcsolatosan asszociálunk mindannyian a beton szállítás tevékenységére.

A beton szállítás lényege

A beton szállítás egy többtényezős műveletfolyamat. A témával foglalkozó vállalkozások teljes szolgáltatási palettája nyilván esetenként eltérhet és színesedhet, változhat, de az alapvető tevékenységet illetően megegyeznek. Annál is inkább, mert a beton szállítás folyamatának több komponensét szigorú minőségbiztosítási protokollok és szabványok védik. Történik ez egyrészről azért, hogy a kivitelezés alatt álló építmény állaga nemcsak hogy időtálló legyen, hanem komoly műszaki –elsősorban szilárdsági- paraméterekkel rendelkezzen, másrészről pedig egészséges versenyt generál a piaci résztvevők között, ami az építőipari anyagok minőségének és piacának folyamatos változását –remélhető javulását- ösztönzendő. A beton szállítás így vált az idők során ellenőrizhető minőségű szolgáltatássá és a beruházási szektor teljesítményének részleges értékmérőjévé.

beton szállítás

A beton szállítás összetevői

A beton szállítás egésze a beton előállításához szükséges alapanyagok beszerzésével kezdődik. Ide tartozik a víz, a homok, a megfelelő minőségű sóder és a cement. Egyéb, esetenként jellemző adalékok hozzáadását követően és folyamatos keverés után az öntésre kész, folyékony beton a rendelkezésünkre áll. Ez azonban a modern építéskivitelezésben már nem egy helyben történik, hanem betonkeverő kocsik „bevetésével”. Ezek jó nagy keverődobbal a hátukon biztosítják a beton egyidejű folyamatos keverését, víz adagolását a folyékony állag megőrzése és fenntartása végett. Igazából a beton tulajdonképpen szinte teljes egészében a keverőkocsik „gyomrában” készül el. Aztán a betonkeverő helyszínre érkezése során a megfelelő kürtők és adagoló szerkezetek segítségével a betont a végfelhasználás helyére juttatja, ahol az a kiömlését követően -végső funkcióját betöltendő- szilárd állapotúra köt meg. A szilárd állapotúra száradás és megkötést követően éri a beton szállítás folyamata végső célját, a megfelelő minőségű betont, mint anyagot.

A beton szállítás területi hatálya

A fentebb részletezettek tükrében nem nehéz kikövetkeztetni, hogy nevezett tevékenység alapvetően egy nem túl nagy hatótávolságra tervez, hiszen a betonkeverőautók bérlése, vagy üzemeltetése nem olcsó mulatság, ahol a fuvart lebonyolító sofőrök is jogosultak természetesen munkájuk ellenértékére és egy etikus vállalkozás ad magára annyit, hogy ne méltatlan, és a munkavállalói számára előnytelen megállapodásokba hajszolja bele a dolgozóit. Ezt figyelembe véve, valamint a beton gyártástechnológiájára vonatkozó idő-, energia- és költségráfordítást, megállapítható, hogy egy az érintett ország belföldi fuvarozási viszonyaihoz idomuló ágazatról beszélünk. Tekintetbe véve az egyre magasabb áru nyersanyagokat, érthetővé válik a szakma által preferált területi hatály is, valamint a bevett útszakaszok előnyben részesítése is.