KATA határidők, avagy mibe változott idén a KATA?

Az utóbbi pár hónap rengeteg változást hozott a dolgozó emberek életébe. Az egyszerű takarító nőtől a multi cégek igazgatóiig tulajdonképpen minden létezőt érintett a hirtelen gazdasági összeomlás. Mégis úgy gondolom, hogy a kis-közép magánvállalkozásokat ütötte meg leginkább az adott helyzet, hiszen jóformán semmilyen bevételhez nem tudtak jutni az elmúlt 3-4 hónapban és bizony egy vállalkozás fenntartása nem kis anyagi terhekkel jár. Pontosan az ilyen jellegű problémákra találta ki a KATA adózók számára az állam a bármikori szüneteltetést, illetve a KATA határidők hosszabbítását. Miután az eddigi KATA határidők ragaszkodtak minden évben a májusi határidőhöz, most tekintettel a rendkívüli helyzetre kivételesen kitolják ezt az időkorlátot 2020 szeptemberére, így a nagy káosz és bizonytalanság mellett, nem kell még ezen is aggódnunk.

Lehetőségek a KATA határidők kitolására illetve a KATA szüneteltetésére

Amikor még nem volt egyértelmű, hogy mi lesz a sorsa a Katásoknak és mikor kell beadniuk az elkészült adó bevallásukat, akkor sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon létezik ezen olyan alternatíva, mely a KATA bevallás határidejének az eltolására van kitalálva. Ilyen alternatíva tudtommal nem létezik, de a kormányrendelet a rendkívüli helyzetre való tekintettel bevezette a határidők meghosszabbítását, mely igazán nagy segítség minden krízis helyzetbe került Katás számára. A másik szintén nagyon népszerű és egyben szerintem nagyon ajánlatos opció a Katás vállalkozás szüneteltetése, ugyanis ebben az esetben nem bontjuk fel a Katás szerződésünket, sőt semmilyen anyagi teher nem terhel minket ez ügyben, mindössze annyi a kitétel, hogy amennyiben Katás vállalkozásunk szüneteltetése mellett döntenénk, akkor annak az ideje minimum 1 hónap és maximum 2 év legyen. Ugyanis 2 év után amennyiben nem indítjuk újra a vállalkozásunkat, az automatikusan megszűnik.

Melyik éri meg jobban a KATA szüneteltetése vagy a KATA határidők kitolása?

Mint már említettem a KATA bevallás határidejét kitolták 2020 szeptember 30.-ára, így azoknak, akiknek csupán a határidő okozott gondot a bevallás elkészítésében, úgy gondolom abszolút nem érdemes azoknak esetlegesen megszüntetni a KATA adózásukat. Ellenben abban az esetben, ha ténylegesen semmi bevétel nem folyik be, érdemes lenne a KATA szüneteltetésén elgondolkodni, ugyanis ez az eset kifejezetten arra van kifejlesztve, ha valami egészen rendkívüli esemény miatt szüneteltetnünk kellene a Katás vállalkozásunkat. Az ilyen rendkívüli okok közé tartozik, példának okáért az is, ha esetlegesen semmi bevétel nem jönne be a vállalkozásba, vagy olyan rendkívüli körülmények állnának fent, mint például a jelenlegi járvány helyzet. Továbbá szintén rendkívül fontos tudni, hogy a KATA nem csupán azzal kedvez a kisvállalkozóknak, hogy az adóbevallás határidejüket egészen 2020 szeptember 30.-áig kitolta, hanem bizonyos magán vállalkozások esetén engedményt adott a KATA adózás befizetését illetően is. Ugyanis némely kisvállalkozók adómentességet élvezhetnek egészen június 30.-áig illetve emellett még a március 1.-je előtt keletkezett adótartozásokra ideiglenesen haladékot ad a kormány, melyet előreláthatólag a vészhelyzet lezárta utáni negyedévben szükséges csak befizetni. Ezekkel a feltételekkel jelentős segítséget kaphatnak azok a kis vállalkozások, akik bajba kerültek a járvány helyzet alatt és jelentős anyagi veszteségekkel járt nekik az elmúlt pár hónap. Amennyiben Katás vállalkozással rendelkezünk érdemes mimnél inkább részletesen utánajárni és átböngészni az ide tartozó aktuális kormányrendeletet, ugyanis ténylegesen sok kedvezményt biztosított a kormány a nehéz helyzetbe került kisvállalkozók számára. Én személy szerint mindenképpen buzdítom arra az érintetteket, hogy akár ügyvéd, könyvelő jelenlétében nézzék meg ezeket a rendeleteket ugyanis lehetséges, hogy pont ezeknek a rendeleteknek az ismerete és alkalmazása fogja megmenteni a vállalkozásunkat a teljes csődtől és segítenek eldönteni, hogy a Kata határidők kitolása elegendő-e a vállalkozásunk átmenekítéséhez.

A KATA határidők végleges dátuma

Mint már a fentiekben is említettem a KATA bevallás határideje megváltozott és május helyett 2020-ban szeptember 30-ra tolódik ezzel is segítve a kisvállalkozások fennmaradását és remélhetőleg minél hamarabbi dinamikus újra indítását. Úgy gondolom nagyon fontos, hogy ezekben a nehéz időkben egy ország össze fogjon és segítsük egymást vissza állni a rendes életbe. Támogassuk a magyar gazdákat, a magyar vállalkozásokat, a saját fenntartású üzleteket, butikokat. Hiszen amennyiben magunk indítjuk újra a saját gazdaságunkat az sokkal, nagyobb előnnyel fog járni, mintha ezt külső segítséggel tennénk. Fogjunk össze a szebb jövőért!

KATA határidők hosszabbítása