Miért legyen legalább egy fényfüggöny otthon?

Nincsen karácsony fények nélkül. Akár csak gyertyát gyújtunk, akár fényfüzér vagy fényfüggöny kerül az ablakok köré, esetleg elcsábulunk a csillagszóróra, a fény hozza el az igazi karácsonyi hangulatot. Az ünnepi világítás rendkívül különleges. Nem kell mellé egyéb dísz, drága cicoma. Önmagában is varázslatos légkört teremt. Ráadásul, ahogy az utóbbi években az jellemző, a fényfüggöny sem többé csak a karácsonyi dekoráció része. Esküvőkön, partikon, vagy csak az otthonunk egy sarkában, egész évben használhatjuk. Előttem van a kép, ahogy ott ülök, a sarokban lévő puha fotelben, körülöttem hangulatos fények, s egy bögre teával a kezemben olvasom a kedvenc könyvem. Az idő csak áll. Mindez a fejemben történik, mégis hálát és nyugalmat érzek. Egy ilyen olvasósarok a szívem titkos vágya. Nem kell semmi drága holmi oda, túlgondolt dekoráció, csak a megfelelő világítás, egy jó minőségű fényfüggöny és a könyv, amit bármennyiszer olvasok el, nem tudom megunni.

Tudtad, hogy létezik okos fényfüggöny?

Én személy szerint a hagyományok híve vagyok, de nagyon szeretem a modern fejlesztők kreativitását és praktikus megközelítéseit. Nekik köszönhetjük az okosotthonokat. Ezt az új keletű kényelmet, ami nem feltétlen azonos a lustasággal. Tudunk mi okos világítás nélkül élni, de miért mondanánk le róla pusztán büszkeségből? A LED technológiának köszönhetően árban is megéri befektetni. És az okosítás a fényfüggönyöket sem kerülte el. De nem ám! Nem csak sokkal biztonságosabbak és megbízhatóbbak lettek, de még távolról, kényelmesen is vezérelhetők. A speciális, okos fényfüggöny akár a mobiltelefonnal is irányítható: állíthatjuk rajta a fényerőt, a fény színét és persze azt is, hogy milyen koreográfiában aludjanak ki és villanjanak fel újra a fények. Már annyira merész ez a fejlesztés, hogy saját mozgó fényeffekteket is kialakíthatunk a LED füzér összes izzójának irányításával. Ehhez mindössze egy olyan telefonra van szükségünk, amely rendelkezik Wifi/Bluetooth kapcsolattal (és ma már ez minden telefonra igaz). Az applikációval ráadásul nem csak egy, hanem akár egy tucat fényfüggönyt vezérelhetünk egyszerre, s így ezeket a mozgó effekteket is pár érintéssel össze tudjuk hangolni. Nincs többé az, hogy az egyik ablakban így táncolnak a fények, a másikban pedig úgy. Minden szinkronba kerül. Ezek az applikációk pedig azt is lehetővé teszik, hogy különböző effekteket, animációkat is letölthessünk, ha esetleg szeretnénk valami újat is megcsodálni. Ez a tárhely pedig a gyártók, fejlesztők jóvoltából folyamatosan frissülnek.

Mit tud az okos fényfüggöny?

Gyerekkoromban minden karácsonykor úgy mentünk el otthonról, végig látogatni a rokonságot, hogy kihúztuk a konnektorból a fényeket. Félő volt, hogy esetleg kigyulladnak, zárlatosok lesznek. S így az a szívmelengető látvány, amiért egész nap dolgoztunk, egyszeriben odalett. Ráadásul nagyon sajnáltam, hogy így senki sem láthatta az utcáról. Ez a shotdown szinte rituálé volt, s nem egyszer fordultunk vissza, hogy tényleg kihúztuk-e őket. Az okos fényfüggönynél emiatt nem kell aggódnia az embernek, mert az applikáció segítségével ki-és bekapcsolható, akár távolról is. Az időzítő azt is lehetővé teszi, hogy indulás vagy érkezés után történjenek a dolgot. Nézelődés közben pedig azt is megtudtam, hogy vannak már olyan okos hangulatvilágítások, amelyek követik a beállított zene ritmusát, vagy az énekünket! Ne kérdezzétek, hogyan lehetséges ez, de nagyon ötletes funkció. Nem tudom, mi van akkor, ha valaki (akár jómagamat is mondhatnám) nem tud énekelni. Hamisabb már nem is lehetne. Akkor a fények a hamis dallamra táncolnak majd? Szegény család, ha tudnák, mi vár rájuk!

Az okos fényfüggöny használható kint is, vagy csak bent? 

Mindkét változatban kaphatóak. Ha kintre szeretnénk őket, akkor ne vegyünk benti csak azért, mert kedvezőbb az ára. Azokat nem úgy tervezték és gyártották, hogy ellenálljanak a kültéri viszontagságoknak. Gyorsan tönkre mennek, mert nem bírják a túl erős fagyokat, szeleket, jeges esőket, vagy a hó súlyát. Az elektronikát sem úgy rakták össze a bentre szánt fényfüggönyöknél, hogy az extrém körülmények között is megállják a helyüket. Valószínű, hogy nem vízálló a rendszer, ami azonnali zárlathoz vezet beázás esetén. Ráadásul mindez életveszélyes is, hiszen mégiscsak elektromos eszközökről beszélünk. Nem éri meg spórolni, legalábbis nem így. Ezekre a meghibásodásokra pedig a gyártók sem vállalnak garanciát. Kint a kertben a fényfüggöny a nyári szezonban is parti dekoráció, teraszra szánt hangulatvilágítás. A tornácra rögzítve a fényháló, függöny varázslatossá teszi a helyszínt, akár a csupasz falra is fellógathatjuk. Mindössze a rögzítésre kell ügyelni, nehogy néhány óra múltán leessen. Aranyszabály, jó tanács: az események előtt ellenőrizzük, hogy jól működnek a fények. Vásárlás előtt mérjük le a felületet, ahova szánjuk, nehogy utólag derüljön ki, hogy túl kicsi, túl nagy, túl rövid, túl hosszú, s már ráköltöttünk. És kövessük a szimmetria elvét, ha kinti dekorációról van szó. Ha pedig benti, akkor pedig válaszunk fókuszpontot.

 

 

Mindennapi móka nagykanállal, az okos fényfüggöny