Mire jó egy puffertartály?

Mit csinál a puffertartály?

Ha valaki világéletében lakásban élt, ahol távfűtés szolgáltatja a meleget és elég egy bojler, hogy akár egyszerre zuhanyozzon és mosogasson a család, valószínűleg még életében nem látott olyat, hogy puffertartály. Amikor pedig egy családi ház műszaki helyiségében találja magát, elhűlten néz egyik nagy vaskos berendezésről a másik nagy csak szögletes készülékre és a sok kiálló csőre, hogy ezt akkor most eszik, vagy isszák?

A fűtésrendszerekben mindig van egy hőtermelő. Fűthetünk gázzal, elektromossággal, napenergiával, kinek mi áll rendelkezésére. Ellenben sok esetben ez a fűtés magától nem egyenletes. Klasszikus példa a kályha, nem véletlen, hogy valakinek mindig otthon kellett maradnia a tüzet táplálni. Ugyanis a fatüzeléses fűtés addig ad meleget, amíg tüzelsz, utána fokozatosan kihűl. Ennek kiküszöbölésére van a puffertartály, avagy puffertároló. A korábban megtermelt fűtővizet egy erősen szigetelt tartályban eltárolja, így minimális hőveszteséggel az ingadozó fűtésteljesítmény mellett is lehet egyenletes hőleadást elérni.

puffertartály-kép1

Puffertartály felhasználásai

Éppen a működési elv végett a puffertartály valójában két helyzetben válik szükségessé. Ha nem folyamatosan, de alkalmanként magasabb a melegvíz igény, mint amennyit a fűtőegység teljesítménye biztosítani tud. Ez van például olyan esetekben, amikor nekiállunk mosogatni és ettől a tusoló lakótársunk átmenetileg hidegzuhanyt kap. A villanybojler egyszerűen nem bír ennyi átfolyó vizet felmelegíteni. Viszont, ha rá van kötve egy puffertároló, akkor egy ilyen szorult helyzetben szimplán előveszi az órákkal ezelőtt felmelegített vizet és senkinek se kell megfagynia.

A másik eset a korábban emlegetett ingadozó fűtésteljesítmény, ha a fűtés természeténél fogva nem folytonosan, egyenletesen melegít, hanem hol nagyon, hol semennyire. A vegyestüzelésű rendszer éppen ezért közkedvelt párosítás a puffertartály mellé. Ez még a téli hónapokban is hasznos, hiszen hiába lehet, hogy szinte folyamatosan tüzelünk napközben, a vegyestüzelés sok energiát termel, többet is, mint amennyit a fűtés felvesz. Kár volna mindezt hagyni elszökni a kéményen át.

Természetesen felszerelhető puffertartály gázkazánhoz is. Ez általában akkor válik indokolttá, amikor a kazán egyszerre felel a fűtésért és a melegvíz ellátásért. Teljesen fölösleges egy nagyobb teljesítményű kazánt beszerezni, ha a puffertároló segítségével el tudjuk tárolni a korábban megtermelt hőt. Az utólagosan beszerelt tárolók is sokat segítenek a meglévő fűtésrendszer kihasználásán, és a hatékonyság növelésével hozzájárulnak a fűtésszámla csökkenéséhez is.

Mekkora puffertartály kell?

Aki kicsit ismerkedett már a témával, biztosan észrevette, hogy ezek a berendezések kifejezetten nagyok. A fekvő puffertartály elhelyezése pedig nem kis fejtörés, ezért is szeretik jobban az álló verziókat. A méret azonban nem feltétlenül annak függvénye, hogy mekkora luk van a kazán és a fal közt, bár kétségtelenül tényező lesz a későbbi elhelyezés folyamán. Amit inkább fontos figyelembe venni, hogy mennyi tárolt melegvízre van szükség. Jobban mondva, hogy mekkora a teljesítménye?

A puffer tartály nagyságát az űrtartalmuk alapján állapítják meg. Így létezik puffertartály 1500l, 1000l, 500l sőt 100l nagyságban is. Persze ipari létesítményeknél vagy a távfűtéses központban ennél nagyobbak is akadnak, de háztartásokban nagyjából ezek a méretek fordulnak elő. Ahhoz pedig, hogy tudjuk, ezek közül nekünk melyikre van szükségünk, néhány paraméterrel tisztában kell lenni.

Először is tudnunk kell az otthon légterét. Általában egy 100-120 négyzetméteres házhoz megfelelő egy puffertartály 1000l űrtartalmú tárolóval, de ez nem ilyen fekete fehér. Ugyanis azt is mérlegelnünk kell, hogy a fűtés egyenletességét szolgálja csak a tároló vagy a melegvíz ellátásból is ki kell vegye a részét? Szintén lényeges szempont, hogy milyen kazánhoz csatlakoztatjuk, hány be és kimeneti csonkra van szükség.

Az egyszerre mindkét funkciót ellátó tároló a kombi puffertartály. Ez valamivel többet kíván meg a rendszertől, külön kialakítás szükséges. Elvégre senki sem szeretné ugyanazt a vizet keringetni a fűtéscsövekben, mint amivel zuhanyzik, így ezek áttétesen kell kapják a meleget úgy, hogy a vizek nem keverednek. Ez már csak azért is fontos, mert a fűtésrendszerben a fémek ionizálódhatnak, illetve vízkövesedhetnek a berendezések. Külön speciális folyadékok vagy ápoló folyadékok léteznek, amelyek segítik optimalizálni a folyadékot.

puffertartály-pic2

Hol kapható puffertartály?

Mivel ezek műszaki berendezések, általában nem a szépségéért szeretjük őket. Persze cseppet sem árt, ha nem otromba, de egy karcsú, elegáns luxustároló is csak tároló, nem műalkotás. A funkció a fontos, amit nem ismerünk meg jobban a puszta fizikai láthatásától. A puffertartály tipikusan az a tárgy, amit akár online is berendelhetünk, miután kellően tájékozódtunk a paramétereiről és szakmai segítséggel kiválasztottunk egyet.

Semmiképpen se bökjünk rá, hogy na, akkor egy puffertartály 500l űrtartalommal nekem jó is lesz! Pláne, ha épp zajlik az építkezés, ezek olyan tényezők, amiket műszakilag ki kell kalkulálni. A folyamatban lévő építkezés annyiból szerencsés, hogy rögtön ott az építész, aki segítségünkre lehet a számolásokkal.