Mit is csinál a közbeszerzési tanácsadó?

Mi az a közbeszerzési tanácsadó?

A szókapcsolat közismert, mégsem teljesen egyértelmű az átlagember számára, mi is az a közbeszerzési tanácsadó, vagy pontosan mit is csinál? Ez egyáltalán nem szégyen, mert a legtöbbünk sosem találkozik velük munkája során, ám akik igen, ők nagyon is intenzíven és pontosan tudják, mi mindenben kell és lehet számítani rájuk. Azt általában sejti mindenki, hogy a pályázatokhoz van valami közük. Ez így is van. Ha pályázatot írunk ki, illetve szeretnénk egyen indulni és esélyesen, akkor olyan fába vágjuk a fejszénket, amire nem biztos, hogy felkészítettek minket az egyetemen.

A közbeszerzési tanácsadó valójában az az ember, aki képzések és aktuális hírek követésének hála tökéletesen tisztában van a jogi előírásokkal és a bürokráciával egy pályázat során. Elsődleges feladata pedig a pályázat jogszerű levezénylését biztosítani, akárkivel áll is szerződéses kapcsolatban. Mivel a pályázat jogszerűsége mindenkinek érdeke, ez nem is jelent problémát. A tanácsadóra számíthatunk tehát, ha nem tudjuk pontosan, mit mikor és hogyan töltsünk ki, mire koncentráljunk inkább, hogy pozitív elbírálásban részesüljünk, stb.

Hogy lesz valakiből közbeszerzési tanácsadó?

Ahhoz, hogy valaki közbeszerzési tanácsadó legyen, egy OKJs képzést kell elvégezni. Ez a komolyabb fajtákból való, intenzitástól függően egy-két évet is igénybe vehet. Az online Elektronikus Közbeszerzési Rendszer elsajátítása mellett megtanulják a folyamatokat levezényelni, átlátni, a különféle nyomtatványok, papírformák határidejét, azokhoz tartozó procedúrákat és a jogi, szervezeti hátterét az egész állami, avagy magán közbeszerzések.

Sok olyan cég dönt amellett, hogy az egyik kollegát kiképezi és elküldi egy közbeszerzési tanácsadó tanfolyamra, amely cégek gyakran pályáznak. Például ipari beruházások, vagy kivitelezők, akik folyamatosan új és új támogatásokkal szeretnék eszközparkjukat bővíteni, ipartelepüket növelni. Nekik kifejezetten megérheti egy embert a soraik közt tudni, aki konyít valamit a pályázatokhoz. Azok, akik csak évi egyszer, hébe hóba veszik igénybe a szolgáltatást és ritkán pályáznak, jobban járnak, ha felkérnek egy független tanácsadót.

Van azonban tovább is, mert nem minden tanácsadó vállalhat minden pályázatot. Akadnak ugyanis olyan magas, több tíz milliós ajánlatok, illetve olyan EU-s forrásból származó pénzek, amiknél kiemelten fontos a jogszerűség és a visszaélések elkerülése. Ennek érdekében jött létre a faksz, azaz a felelős akkreditált szaktanácsadó fogalma. Ez gyakorlatban a közbeszerzési tanácsadó továbbfejlesztett verziója. Eléréséhez az előző tanfolyam után egy újabb elvégzése kötelező, előírás az felsőfokú végzettség, illetve a felelősségbiztosítás.

Mit nyújt a közbeszerzési tanácsadó?

Elsődlegesen akármilyen ügyfelet képvisel is a https://www.kozbeszerzesitanacsado.hu/kapcsolat/ közbeszerzési tanácsadó a pályázat jogszerű lebonyolításáért felel. Felhívja a figyelmet az esetleges hézagokra, előrelátja a hibákat, segít azokat elhárítani. Mindemellett tanácsadással támogat, bármikor felmerülnek kérdések, vagy információra van szükség egy döntéshelyzetben, a feladata, hogy tájékoztassa és segítse az ügyfelét a mindenki számára legjobb megoldás megtalálásában.

Ezen felül már az a kérdés, hogy ajánlattevőt vagy ajánlatkérőt képvisel-e? Egy ajánlatkérő már kezdetben belebotlik a bürokráciába, hiszen megfelelő formátumban, megfelelő feltételek mellett kell összeállítson egy pályázatbekérő anyagot, annak elbírálási szempontjait és a leendő bírálóbizottságot, mielőtt még látná a benyújtott pályázatokat. Ebben nagy segítséget jelent egy gyakorlott közbeszerzési tanácsadó.

Az ajánlattevői oldalon sem feltétlenül kell megvárni, amíg konkrét pályázatra akar valaki jelentkezni, a közbeszerzési tanácsadó általában vállal pályázatfigyelést is, hiszen munkájából adódóan folyamatosan figyeli a piacot. Ha talál a megbeszélt paraméterek alapján megfelelő pályázatot értesíti az ügyfelet. Emellett pedig segít összeállítani a pályázati anyagot, ami létfontosságú egy pályázat elnyerésében.

Ha egy ajánlattevőt elnyerte a pályázatot, még azt a pályázatot meg is kell valósítani. Ebben a kivitelezésben gyakoriak a mérföldkövek, afféle ellenőrző pontok a munkafolyamatban. Ezek betartására, ütemezésére is érdemes közbeszerzési tanácsadó segítségét kérni, sok bosszúságot spórolhat meg nekünk tapasztalt előrelátásával.

A közbeszerzési tanácsadó díja

Nem kicsi. Tény és való, a közbeszerzési tanácsadó nem olcsó mulatság. Viszont elengedhetetlen. Aki olvasott már pályázati felhívást, tudja, hogy már a nyelvezet is külön világ, hát még maga a folyamat. Mindemellett bizonyos pályázatok megkövetelik a faksz bevonását, olyankor nincs mit tenni, mindenképpen szükségünk lesz egy tanácsadóra.

Belegondolva mondjuk egy faksz képzésébe, nem is csoda ez az árképzés. Finanszíroz egy felsőoktatást, egy két éves OKJs kurzust, a felelősségbiztosítását és van minimum két év tapasztalata, amivel több tíz milliós tételek jogszerűségét felügyeli. Ez nagy felelősség. Éppen ezért a közbeszerzési tanácsadó díja tükrözi a belefeccelt energiát, a minőségi szolgáltatást pedig meg kell fizetni.