A csaptelep típusok közül ma már egyre kevesebben keresik a kétkaros típusokat, tehát ahol külön kell állítani a hideg- és a melegvíz áramlást. Manapság az egykaros típusok a legdivatosabbak, mert könnyen kezelhetőek, azaz egy mozdulattal nyithatóak és zárhatóak, emellett takarékos vízhasználatúak is.

A termosztátos csaptelepek még az egykarúaknál is takarékosabbak és biztonságosabbak, hiszen a víz hőmérsékletét tetszőlegesen választhatjuk ki. A takarékosság oka az, hogy kevergetés nélkül, azaz vízfolyatás nélkül pillanatok alatt beállítható a kívánt vízhőfok. A biztonságossága pedig abból adódik, hogy az ilyen csaptelepek bármilyen nyomásingadozást jól kezelnek, hiszen a hagyományos keverőcsapokhoz képest itt nem a hideg és melegvíz arányát kell beállítani, hanem csak a hőfokot. Ezeknél a termosztátos csaptelepeknél  ha csökken a melegvíz nyomása, akkor is ugyanolyan hőmérsékletű vizet kapunk, akkor pedig ha a hidegvíz apad el, a biztonsági szelep megóv minket a leforrázástól.

A fotocellás csaptelek elsődleges előnye a kényelemből adódik, mivel érintés nélkül lehet elindítani a vizet, és nem kell bajlódni a vízhőfok kikeverésével. Ezeket a csapokat elsősorban közintézményeknél és gyermekek által használt mosdókban szokták alkalmazni.

A forma és funkció kapcsolata a csapoknál  az utóbbi időben újfajta értelmezést kapott. Az előbbieken kívül az esztétikai igényünket is kielégítő választási palettával találkozhatunk. Létezik például klasszikus, egyszerű, újszerű, avantgard és retró hatású is. Anyagok szerint a hagyományos krómon kívül aranyozott, réz, matt-króm és fa-, borostyán- illetve üvegbetétes is.