A festés elkezdése előtt mindenképpen alaposan olvassuk át  a festéket gyártó cég javaslatát a festék hígítására és keverésére vonatkozóan. Az ilyen típusú utasításokat érdemes pontosan betartani, mert az alapos keverés hiányában komoly meglepetések érhetnek minket száradás után, illetve túlhígítással a festék nem fog a kellő mértékben takarni.

Jó tudni azonban, hogy az ecsettel való festéshez valamivel hígabb, míg a hengerrel történő festéshez valamivel sűrűbb festékállagra lesz szükségünk. Nagyon fontos még a henger vagy ecset megfelelő méretének kiválasztása is, nagy felület esetén a túl kicsi felvivő szerszám dupla munkaidőt és akár egyharmadával több festékfelhasználást is jelenthet.

Egy jó tanács: az ecsetet a festés megkezdése előtt húzzuk át néhányszor egy dörzspapíron, mert így a szőrök vége legömbölyödik, így könnyebb lesz vele dolgozni, illetve nyissuk szét és rázzuk meg egy kicsit, mert így a laza szőrök még festés előtt kihullnak. Új, vagy rossz minőségű falak estén ne feledkezzünk el a megfelelő alapozásról sem, hiszen az ilyen mélyalapozók kiegyenlítik a hibákat és segítenek a fedőfesték mélyebb beszívódásában is.

A festés módszerével kapcsolatban az a lényeg, hogy az első mozdulattal V-alakban vigyük fel a falra, majd az egyenletes eloszlatás után függőleges mozdulatokkal fejezzük be. A festést minimum két rétegben vigyük fel a felületre, a két festés között annyi időt hagyva, hogy az első valamelyest már megszáradjon, mert így szem elé kerülnek a kisebb hibák. Folytatás következik…