Zadar Horvátország egyik népszerű üdülővárosa, az egyik legnagyobb Észak-Dalmát település. Rengeteg látnivalót kínál, különleges művészeti installációkat, középkori épületeket, római kori maradványokat, történelmi óvárosa gyalogosan is felfedezhető. Előnye a választásnak, hogy nyártól közvetlenül fapados repülőgéppel is megközelíthetjük.

Zadar/Zára a középkorban kiemelt jelentőségő települése volt Dalmáciának, de manapság is népszerű, hiszen a közeli szigetekre remek közlekedési csomópontként szolgál. A strandjai tiszta és meleg vízűek, ideális a családos nyaralásra. A Zadari-szigetcsoport számos izgalmas látnivalót kínál, a legnépszerűbb kirándulási útvonal Dugi Otok szigete, amely már a rómaiak idején is nyaralóhely volt.

Legszebb látnivalók Zadarban

Szent-Donát-templom

A város legfontosabb történelmi nevezetessége a Szent-Donát-templom, amely a dalmát bizánci építészet egyik remekműve. A 9. századi templomot a későbbiekben nevezték át Donát püspök tiszteletére. Az egyedi kör alakú épület a régi római amfiteátrum helyén épült, érdekessége, hogy az eredeti létesítmény számos szerkezeti elemét is magába foglalja, például kettő tartóoszlopát. A padlózata remekül mutatja be a fórum eredeti kőfaragását, és sok építő kő is az eredeti épületből származik.

Tengeri Orgona és a Nap köszöntése

Zadar nevezetes látnivalói közé tartoznak a különböző művészeti installációk. 2005-ben készült a Tengeri Orgona, amely egy hullámok által működő hangszer: a márványlépcsők és a víz alatt elhelyezett csövek sorozata más és más hangot hoz létre. Hasonló installáció található San Franciscóban is. A Nap köszöntése a másik kötelező városi attrakció: a körkörösen elhelyezett installáció 300, többrétegű üveglemezt és napelemet tartalmaz, amelyek a sötétben, éjszaka lépnek működésbe.

Régi városfalak és kapuk

A legrégebbi zadari városfalak a római korból származnak, főként a gyalogoshíd mentén, a többi része a velencei uralom alatt épült. Négy, jó állapotban megőrzött kapu máig látható, ezek közül reneszánsz stílusú a Föld kapuja a legszebb. A híres tengeri kapun látható Velence emblémája a Szent Márk oroszlán. A Morska Vrata egy római boltív alapon épült az 1560-as években.

Római fórum romjai

Zadari római fórum a város egykori piactereként és nyilvános területeként működött. I. e. első, és harmadik század környékén épült, hossza 90 méter a szélessége pedig 45 méter. Megtekinthető az épület alapjainak a maradványa, egy korinthoszi oszlop, valamint érdekessége a Szégyen pólusa, amely a középkortól a 19. század végéig a városi bűnözők pellengérre állításának helyszínéül szolgált.

Látnivalók Zadar környékén

Kornati Nemzeti Park

A terület része Kornati Nemzeti Parknak, a Zadari-szigetcsoport összesen 147 szigetből áll, amelyet hajókirándulás keretében érdemes felfedezni. Közülük legnagyobb a Kornat-sziget, amelynek területén barlangok és sziklarepedések találhatók, egykoron római villáknak adott otthont, de a velencei uralom alatt vált elhagyatottá. Igen népszerű kirándulóhelye a yachttal, túrahajókkal közlekedők számára, de a búvárkodók is szívesen keresik fel. A szigetről kimondottan szép panoráma tárul a szárazföld partvonalára.