A tetőtér-beépítések egyik legkedveltebb és leggazdaságosabb anyaga a gipszkarton, mivel nagyon gyorsan és könnyedén alakíthatjuk velük a teret, emellett könnyű átalakítási lehetőségekkel is kecsegtet.

Amennyiben ilyen jellegű tetőtér kialakítását tervezzük, jó ha tudjuk, hogy ez építési engedélyköteles, mivel általában ilyenkor megváltozik az épület használatának jellege. Az építés megkezdése előtt mindenképpen érdeklődünk erről az illetékes helyi hatóságnál, de térjünk vissza a tárgyra.

Az ilyen jellegű szerelőfalak segítségével felépített tetőtéri szerkezet jelentős előnyökkel bír a hagyományos tégla válaszfalakkal szemben. Az előnyök röviden a következők: a fal könnyen és gyorsan szerelhető, alakítható és bontható, az elkészülte után keletkező sima és száraz felület  azonnal festhető vagy tapétázható, emellett a szerkezet üregessége helyet ad az épületgépészeti és elektromos vezetékeknek, illetve a szerelvények hő- és hangszigetelésének beépítésére is.

Nagy előnye még a mindössze 25-50 kg/m2-es súlya is. Hang- és hőszigetelési mutatóik megfelelő szakszerű kialakítás mellett pedig bármilyen összehasonlításban megállják a helyüket. A gipszkarton falak esetében a leggyakrabban alkalmazott építési mód a fémprofilokból épített oszlopvázas fém tartószerkezet, esetleg faléces állványzattal kiegészítve.