Ma már a világ minden táján megtalálható a coliving, a közösségi együttélés színtere, és egyre emelkedik azoknak a száma, akik párjukkal együtt érdeklődnek a közös lakótérbe való költözés iránt.

Milyen előnyökkel jár a coliving?

A coliving nem csak az egyedülállók számára kedvező, számos előnnyel jár pároknak is. A coliving tökéletes abból a szempontból, hogy rugalmas lakhatási feltételek mellett, közösségi együttlétet kínál anélkül, hogy a fenntartásból adódó szervezési, vagy karbantartási feladatokkal, ügyintézéssel kellene bajlódni.

Szociális kapcsolat

Az sem utolsó, hogy idegen országba, kultúrába csöppenve gyakran mindent idegennek és furcsának találhatunk.  Az egyedülállók gyakorta érzik magukat magányosnak, és az egyedülléttől való félelem akár a hétköznapokra is rányomhatja a bélyegét. Viszont a társaság kedvelő párok számára is ideális, hasonló érdeklődésű, korú, és foglalkozású lakókkal egy lakóközösségbe tartozni.

Költségmegtakarítás

A szociális kapcsolatok mellett a párok döntő többségének költségmegtakarítás szempontjából is előnyös. Számos olyan ország van, ilyen például Luxemburg, ahol hihetetlenül magasak az albérleti árak. Még egy jól kereső fiatalnak is gyakran megfizethetetlen egy önálló luxembourgi albérlet, ezért érthető, hogy egyre többen használják ki az olyan cégek nyújtotta előnyöket, mint a Vaubanfort.lu, amely piacvezető cég a coliving területén.

Rugalmas szerződés

A kedvező árak mellett a rugalmas bérleti szerződés is a szabadság lehetőségét nyújtja az ideiglenesen vagy bizonytalan hosszúságú időszaki letelepedés esetén.

Privát élet

A párok általában a privát szoba lehetőségét választják, amely érthető is, hiszen a meghitt közösségi terek mellett szükségük van a visszavonulásra, és a magánéletre egyaránt. Vannak olyan házak, ahol minden szobához saját fürdőszoba is tartozik. Összességében előnyös költségmegoldás, annak ellenére, hogy a privát szobák bérléséhez jóval többet kell fizetni.