A szolár kerti zuhany egy környezetbarát megoldás, miközben a kényelmünket szolgálja a nyári hónapokban, az áramszámlánkat sem emeli meg. Különösen azoknak hasznos, akik kerti medencével rendelkeznek, de mindazok számára is jó befektetés, akik szívesen töltik a kertben a szabadidejüket otthoni környezetben.

A napelem szerepe a mindennapokban

Manapság az otthonunkat rengeteg olyan eszközzel szerelhetjük fel, amely napelemmel működik, legnagyobb előnyük az, hogy a mindennapi életünkben valamilyen hasznos funkciót töltenek be, és energia hatékonyak is egyben. A kerthez köthető napelemes berendezések között egyre népszerűbbek az öntözőrendszerek, a kerti zuhanyok, és egyre több kertben használnak dekoratív kerti lámpákat is, de napelemes szökőkutakkal is találkozhatunk. Akármekkora kinti területtel rendelkezünk, ma már számos lehetőség van arra, hogy a környezetünket otthonossá varázsoljuk, és olyan eszközökkel bővítsük, amely magunk és a családunk számára szórakoztatóvá teszi a szabadban való tartózkodást.

Hogyan spórolhatunk a szolár kerti zuhannyal?

Az elmúlt évek hosszú és elviselhetetlen kánikulái családok ezreit ösztönözte, hogy egy hűsítő csobbanásra a vízpartokra meneküljenek. Ma már a kerti zuhany elengedhetetlen kelléke a teraszoknak és kerteknek, és általában mindenhol megtalálható egy kerti csap, vagy locsoló tömlő, amelyre mindenféle szaktudás nélkül bárki rácsatlakoztathatja. Nyáron a felfrissülés egyik leghatékonyabb és legegyszerűbb módja egy szolár kerti zuhany. A hagyományos zuhany mellett egyre inkább elterjed, hiszen számos előnnyel rendelkezik. Például kevés helyet foglal, ugyanakkor egy környezetbarát megoldás: a meleg vizet a természet által ingyenesen nyerjük. Természetesen a víz nincs ingyen, de az esőztető zuhanyrózsa takarékos zuhanyzást biztosít, így hosszútávon csak minimális többlet vízhasználattal járhat.

A szolár kerti zuhany felállítása

A szolár kerti zuhany rögzítése beton, vagy fa alapzatra történik, stabilan felállítható, így nem kell attól tartani, hogy egy erős szél kárt tesz benne. A felállításánál arra kell figyelni, hogy a kertnek arra a részére telepítsük, ahol a nyári évszakban a lehető legtöbb fény éri. Ugyanakkor a medencével rendelkezők számára célszerű közvetlen a medence mellé állítani.

A kerti zuhanyok általában kis súlyúak, a vizet az állványban lévő tartály tárolja, amelyek tartós, UV-álló anyagból (műanyagból, fémből) készülnek. A tartályok mérete különböző, a kiválasztásnál úgy érdemes kalkulálni, hogy egy kétfős háztartás számára általában egy zuhanyzáshoz 8 liter víz elegendő, ezért ha ennél többen használják, akkor a 20 literes űrtartalomnál nagyobb tartállyal rendelkező modellt válasszunk.

Miért hasznos a szolár kerti zuhany?

A magas rezsidíjak mellett sokan gondolkodnak el azon, hogy hosszútávon megengedhetik-e maguknak ezt a kényelmet. Az alumíniumból vagy műanyagból készült tartály napelemként működik, és a kellően meleg vízhez már csak napsütésre van szükség. A napsütés a tartályban lévő vizet pár óra alatt akár 60 Celsius fokosra is felmelegíti, és a beépített keverőcsap segítségével könnyen tudjuk az igényeinknek leginkább megfelelő hőmérsékletű és sugarú vizet adagolni. Célszerű az aljára zuhanytálcát, vagy lábrácsot helyezni, mivel a legtöbb modell rendelkezik lábmosó csappal is, amelynek számtalan helyzetben vehetjük hasznát.

Mi történik, ha nem süt a nap? Derült időben kora estig biztosan kellemes hőmérsékletű vízzel tudunk zuhanyozni, viszont tartósan napmentes időben sajnos a tartály is lehűl, nem tudja a víz a meleg hőmérsékletet megtartani. Egyes modellek számos extrával egészíthetők ki, azonban ezek jócskán megdobják az árát. Az elektromos fűtéssel és termosztáttal ellátott modellek négyévszakos használatot tesznek lehetővé, és a vízhőmérséklet nem függ attól, hogy süt-e a nap vagy sem.

Ma már a lakberendezési áruházakban és webáruházakban igen nagy a választék, különböző űrtartalmú tartállyal, és extrákkal rendelkező szolár kerti zuhany kapható. A jó ajánlatokért érdemes felkeresni a www.hawaj.hu weboldalát, ahol pár kattintással megvásárolhatjuk az igényeinknek leginkább megfelelő darabot.
Fotó: hawaj.hu