A szauna szavunk a finn savu, azaz füst szóból származik és eredeti nyelven „füst”-öt jelent. Eredetét illetően nincs konzisztens megállapodás, bár feltehetőleg finn, vagy orosz területen szaunáztak először.

Finnországban ezeket a kis „bódékat” kezdetben tisztálkodásra használták. A steril körülmények miatt gyakori volt, hogy a betegek ezekben ücsörögve lábadoztak, ám az sem volt ritka hogy valaki szaunában szült. Finnországban megszokott például az is, hogy egy üzleti tárgyalás után a felek elmennek közösen szaunázni, hogy kikapcsolódjanak, szórakozzanak. Míg a finneknél a szauna az egészség és a társalgás színtere is, addig több európai országban inkább csak az egészség szempontjából látogatják ezeket a helyeket.

A normál finn szauna használata négy részből áll, először a zuhanyzás, majd törölközés, ezután a szaunában pihenés, majd a test fokozatos lehűtése, hideg vízbe való merüléssel vagy a hideg levegőn tartózkodással. A szauna, infraszauna intenzív hatással van szervezetünkre, ezért nagyon fontos odafigyelni a helyes használatára. Folyamatosan pótolnunk kell a folyadékot, hisz izzadás közben a méreganyagok mellett rengeteg víz és ásványi anyag is elpárolog testünkből. Ennek következménye lehet, hogy a regenerálódással ellentétes hatást vált ki a szaunázás. Pozitív hatással van a vegetatív idegrendszerre, és erősíti az immunrendszerünket is, viszont a rendszeres, nem szabályszerű szaunahasználat akár hiánybetegségeket is kiválthat.

A szaunázás fajtáját könnyen kiválaszthatjuk, csak el kell döntenünk, hogy milyen végeredményt szeretnénk elérni. Lehet relaxálni, regenerálódni, felfrissülni, vagy az izmainkat átmelegíteni. Választhatunk finn szauna, füst szauna, infraszauna és mobil szauna közül.

Az infraszauna

Az infraszauna pár dologban tér el a hagyományos finn szaunáktól. Az infraszaunában infrasugarakkal melegítik fel a helyiséget, ebből adódóan kicsivel alacsonyabb hőmérséklet van, ami kellemesebbé teszi a bent tartózkodást.

Intenzívebben keringteti a nyirokfolyadékot, ezáltal serkenti az alakformálást. 30 perc infraszauna használat után 300 kalóriát is (elégethetünk), tehát fogyókúra szempontjából is ajánlatosabb a szaunák ezt a fajtáját választani. A külsőnél maradva még elmondható, hogy látványos hatással van a bőrre is hisz sejtregeneráló és pórustisztító is egyben. Egy infraszaunában az izzadás mennyisége akár háromszor annyi is lehet, mint egy más fajta szaunában.

Manapság elterjedt a napsugárszauna, ami abban különbözik az infraszaunától, hogy itt az infrasugarak olyan szűk hullámhosszúságúak akár a nap sugarai. A napsugárszaunák kevesebb áramot is fogyasztanak.