Lakásfelújítás során komoly kérdés lehet, hogy új bútorokra is szükség lesz, vagy megfelel a régiek felfrissítése is. Sok új bútor vásárlása jelentősen megdobhatja a felújítás összköltségét. A régi bútorok között nagyon sokszor lehet csak némi újrafestésre szorulót találni. Főleg a tömörfa bútorok értéke vált az utóbbi években ismét megbecsültté. Pár évtizeddel ezelőtt a megkopott bútorokat olajfestékkel javították újszerűvé, napjainkban a fa természetes szépsége hódít és pácolni szokták a fabútorokat.

A pácolás és a színezés milyenségét mindig a bútor környezete határozza meg. A helyiségek hangulata és az ízlésünk alapján alakítjuk ki a bútorzatot és kiegészítőket is.

Nem fontos hogy egy-egy szoba csak azonos színű, stílusú bútorokkal legyen tele, csak az számít, hogy a bútorok harmonizáljanak egymással. A régi berendezések felújításakor meghatározó, hogy rendelkezik-e bármilyen sérüléssel, illetve, hogy a megkopott festékrétege eltávolítható-e.

Jó, ha például csak részbútorzattal rendelkezünk, mondjuk hat szék helyett csak néggyel, körülnézünk aukciókon vagy aukciós portálokon, mert nagyon sok régi berendezési tárggyal találkozhatunk, méghozzá sokszor rendkívül kedvező áron.

A bútorrestaurálás nem könnyű feladat. A natúr faszín kedvelőinek rendkívül sok munkát kell a régi tárgyra rászánniuk, mert akkoriban a bútorokat erős, a fába alaposan beszívódó anyaggal felületkezelték.

Pácolás estén rendkívül fontos, hogy alaposan lecsiszoljuk a felületet és az is, hogy a pácolás technikáját is megfelelően alkalmazzuk.