A faanyagú bútorok tartósságát csak rendszeres ápolással érhetjük el. A fabútorok mindig divatos maradnak. Ennek oka az anyag kellemes melegségén és természetességén túl a tartósságában rejlik. A tartósságot a kültéri és beltéri daraboknál is fontos ápolással megteremteni. Természetesen egy kültéri darabnak nagyobb ellenállást kell biztosítanunk, mint egy beltérinek.

A tartós favédelem megóvja a fabútorokat a napfény UV-sugárzástól, akár a jelentősebb hőmérsékletingadozástól és az esővíztől is. Ápolásra lehet használni különböző alapozókat, lazúrokat, viaszos ápolókat és festékeket is. Mindegyik használatának alapja a felület portalanítása és esetleges csiszolása. A kiválasztott ápolóanyagot mindig a bútor állapotának megfelelően több rétegben kell felvinni a felületére. A dobozon is megtalálható száradási időket mindig tartsuk be a bútort addig egy lehetőleg pormentes, száraz, de szellős helyen tárolva.

A természetes alapanyagú alapozókat a kezeletlen fabútorok restaurálására, penészgátlására és ellenállóságának növelésére szokták alkalmazni. Az alapozás után érdemes valamilyen fedőlazúrt használni. A lazúr védőfilm réteget képez a bútor felületén, így védve azt a nap káros UV-sugaraitól.

A viaszos faápolók alkalmasak leginkább a kültéri bútorok ápolására. Az UV-védelem mellett víztaszító hatásuk is van. Az olajfestékek a fafelületek kiegyenlítésére és teljes kisímítására alkalmasak. A lakk lazúrok védenek az UV-sugárzástól, víztaszítóak és emellett biztosítják a fa méretállandóságát, azaz a bútor nedvesség hatására nem fog sem zsugorodni, sem duzzadni.