Források, vízköpők. A vízköpőkről valahogy mindig Quasimodo, a Notre Dame-i toronyőr jut eszembe, talán nem vagyok ezzel egyedül. A forrásokról pedig az erdő és a finom, hideg víz ugrik be rögtön. De hogyan jelenítsük meg kertünkben ezeket a kedves emlékeket?

Az előbukkanó víz különös, elméláztató, nyugtató hatást kelt; az emberek nagy része szívesen üldögél mellettük és figyeli a víz játékát. A boltokban pedig megkaphatjuk a kialakításhoz szükséges készletet, szivattyúval ellátva. Számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre abból a szempontból is, hogy honnan és hol buggyanjon ki a víz (ennek szintén csak képzeletünk szabhat határt), de van néhány népszerű, a kereskedelemben kapható vízköpő, amelyekhez egyszerűen hozzájuthatunk.

Előbukkanhat a víz egy nagy szabálytalan kerek kőből; amihez szükség van egy függőlegesen átfúrt természetes vagy műkőre, amelybe alulról behelyezhető a vízcső. Használhatunk a forrás kialakításához gömböket, amelyek manapság nagyon népszerűek, hiszen a színes kellékek segítségével víztárolónkat modernné, egy modern házhoz, kerthez jól illeszkedővé tehetjük. A kereskedelemben nagyon sokféle anyagból, színben és méretben kaphatók. A szabálytalan kövekhez hasonlatosan bugyoghat a víz egy malomkő alakú sziklaforrásból. Éppúgy, mint az eredeti malmokban használt köveken itt is lyuk található a kő közepén, de eredeti funkciójától eltérően itt a vízi alkalmatosság céljára van kiképezve.

Színesíthetjük kertünket – legfőképpen akkor, ha ez illik a kert hangulatához – amforákkal, amelyek a mediterrán vidékeken rendkívül elterjedtek. Az amforák azt a hatást keltik bennünk mintha csak véletlenül csordogálna víz belőlük. Ha pedig a Notre Dame-ot szeretnénk kertünkbe becsempészni, válasszuk a klasszikus vízköpőket, amelyek egyaránt formázhatnak állatot és embert. Válasszuk bármelyik lehetőséget is, a források és vízköpők a szemnek és a fülnek egyaránt gyönyörködtető élményt nyújtanak.

Kapcsolódó cikkek
Lisztharmat elleni szerek: A kéntartalmú szereket ősidők óta alkalmazzák