A modern fűtési technológiák alkalmazása komoly hatással lehet a háztartások energia felhasználásának és károsanyag kibocsátásának csökkentésére. Csak Magyarországon a meglévő elavult fűtési rendszerek modernizációja az épületek energiafelhasználását hozzávetőlegesen 30 %-kal csökkenthetné.

A legtöbb korszerű fűtési- és melegvízellátó rendszer továbbra is gáztüzelésű technológiával működik. Ezek a rendszerek, különösen az alacsony hőmérsékletű- és kondenzációs technológiákon alapuló megoldások hatékonyan használják ki a metán gázban tárolt fosszilis energiát. A régi gáztüzelésű készülékekhez viszonyítva a modern kondenzációs gázkazánok kimagaslóan magas energiahatékonyságot érnek el. Az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszereken és a kondenzációs technológián alapuló központifűtés rendszerek általános megoldást jelenthetnek mind az új energiahatékony épületek építésénél, mind a meglévő régebbi épületek korszerűsítésénél.

A kondenzációs gázkazánok a mai a fűtéstechnika legkorszerűbb termékei. Alkalmazásukkal a hagyományos kazánokhoz viszonyítva éves szinten 15-30% energiát lehet megtakarítani, ugyanakkor a káros anyag kibocsátásuk, is töredéke a hagyományos gázkazánokénak. A kondenzációs gázkazánok működési elvének lényege az, hogy intenzív hőcserélő alkalmazásával az égésnél keletkező vízgőzt lecsapódik, és annak párolgáshőjét („rejtett” hőjét) visszanyerjük.

Ehhez a füstgázt harmatpontjuk alá, azaz gázösszetételtől függően 53-57°C alá kell hűteni. A kondenzációs gázkazánok alkalmazása során 46-50°C-os visszatérő fűtővíz hőmérséklet mellett indul meg a kondenzáció. Ez a visszatérő fűtővíz hőmérséklet padlófűtésnél minden esetben biztosított. Radiátoros fűtés esetében akkor van kondenzáció, ha 60-70°C alatti előremenő vízhőmérséklettel működtetjük a kazánt. Ha valamilyen oknál fogva 90°C-os előremenő fűtővíz hőmérsékletű fűtési rendszert választunk, ill. az áll rendelkezésre, a fűtési időszak döntő részében meg így is kondenzátum képződéssel es jó hatásfokkal számolhatunk.

A kondenzációs gázkazánok időjárás követő szabályozóval rendelkeznek. Ha így működtetjük, akkor az egészen hideg napok (-5°C alatti hőmérséklet) kivételével az időjárás követő szabályozó olyan fűtővíz hőmérsékletet választ, amely mellett a visszatérő fűtővíz 50°C alatt lesz, azaz kondenzációs üzemben működik a kazán. A kondenzációs gázkazánok másik óriási előnye, hogy a terhelés csökkenésével nő a kazán hatásfoka. Ezzel szemben a hagyományos kazánoknál a terhelés csökkenésével a hatásfok is jelentős mértékben csökken.

A kondenzációs gázkazánok ugyan drágábbak a hagyományos kazánoknál, de a beszerzésre és a beépítésre fordított többlet költség néhány év alatt megterül.