Nagy igazság, hogy az ingatlan vásárlás az egyik legtöbb energiát és türelmet igénylő tevékenység, gondoljunk csak bele, hogy mennyi utánajárás szükséges a megfelelő lakás megtalálásához. A szóbeli megállapodást követően mindenképp ajánlott az ingatlan-nyilvántartásból tájékozódni az esetleges követelésekkel és a bejegyzett jogokkal kapcsolatban.

A haszonélvezettel terhelt lakások nem a legkelendőbbek az ingatlanpiacon, jóval nehezebb értékesíteni a bonyodalmak miatt, de gyakran maguk a tulajdonosok is akadályoztatva érzik magukat, mivel az ingatlan eladásához szükséges a haszonélvező hozzájárulása. Maga a haszonélvezeti jog a jogosult halálával szűnik meg, de lehetősége van megvásárolnia az ingatlant a tulajdonostól.

Az sem ritka, hogy a felek egymással megállapodnak, úgy hogy érték fejében, írásban lemond haszonélvezeti jogáról, de lehetősége van ingyenes lemondásra is. Ezt követően kerülhet le a tulajdoni lapról az illető haszonélvezeti joga.

Vannak egyszerűbb, könnyen átlátható, de nem ritkák a szövevényes tulajdoni viszonyok, amelynek áttekintéséhez és értelmezéséhez feltétlen ajánlott ingatlan szakértő segítsége.

Az utóbbi körbe sorolható a piaci árnál jóval olcsó lakások esete. Tapasztalattal nem rendelkező vásárlóknak érdemes nagyon körültekintően eljárni, mivel a szakemberek véleménye szerint pontosan az árverésen vásárolt, vagy bedőlt olcsó ingatlanok okoznak később jelentős anyagi veszteséget illetve bosszúságot. Nehezíti a helyzetet, döntést, hogy általában zsákba macska az ügylet, mivel előzetesen nincs lehetősége a vevőnek az ingatlan megtekintésére, később aztán olyan helyzettel szembesülhet, amelyre még álmában sem gondolt volna. Sok károsult ilyenkor évekig tartó jogi hercehurca után juthat hozzá a pénzéhez. Ilyen típusú ügyletek például a végrehajtás előtt álló ingatlanok árverésen történő vásárlása, az Állami Vagyonkezelő által eladott ingatlanok, vagy a bank tulajdonában álló ingatlanok vásárlása.